Mörkermånen – En bortglömd månfas?

Ikväll strålar mörkermånen i vågens tecken med hela sin… frånvaro. Yes! 

Och allt är därmed precis som det ska vara under de 1,5 – 3,5 dagar varje månad, när månen befinner sig mitt emellan jorden och solen.

Då månen har en förmåga att förändra rörelsen ända djupt ner i haven på vår planet, så är vi många övertygade om att även vi människor och allt annat som lever också påverkas markant av denna kraft. Helt enkelt eftersom vi består till 70% av just vatten. Vi är därför många som dessutom, både med och omedvetet, tar hjälp av månens olika faser, i fler avseenden än just tideräkning och kalenderskrivning; Att praktisera Månmagi är därför något jag rekommenderar ALLA som någon gång uppfyllts av känslan att vi är en del av något större, en del av jorden vi vandrar på och en del av vattnet vi dricker. Det är ett otroligt effektivt sätt att få en känslomässig kontakt med den sanna naturen – både utanför och inom oss själva,

Något man dessutom som kvinna tydligt märker så snart man ägnar månen och dess cykler mer fokus, är hur våra blödningar ofta synkroniseras med de olika faserna. Är inte det magi i sin renaste form, så säg?

KURIOSA: Det är enbart under mörkermånens tid som solförmörkelse kan ses.

Hur som helst. När det kommer till vad som ofta talas om att varje månfas rent funktionellt kan användas till inom energiarbete, så är det alltid Fullmånen, Den avtagande månen, Nymånen och Den tilltagande månen – som nämns i första hand. Och så ibland – läs ytterst sällan – så talas det även om Mörkermånen. Men oftast räknas den till Nymånens period numera.

Varför? Det har jag vid ett flertal tillfällen försökt ta reda på, men det enda jag egentligen hittar är att moderna astrologer och astronomer helt enkelt har valt att börja räkna in Mörkermånen till Nymånens startperiod, för tydlighetens och enkelhetens skull.

Men från början var alltså Mörkermånen en egen (och ofta väldigt viktig) fas inom många uråldriga kulturer och system. Dock med relativt splittrade uppfattningar om vad den var (är) till för – rent rituellt och funktionellt. Många menar att denna fas just är det mest kraftfulla uttrycket för PAUS i energiarbetet. En tidpunkt för vila och rekreation. Medan andra står fast vid att denna period är den mest fördelaktiga, när det kommer till healing, spådom och förvissning.

Då färgen svart sedan urminnes tider hos många naturfolk dessutom står för RENING – så är jag faktiskt benägen att hålla med om både pausen och den manifesterande kraften som denna fas bär med sig.

Mörkermånen är helt enkelt tiden då vi med fördel kan vända blicken inåt, för att betrakta och kanske till och med samtala med vårt eget mörker. Vad i ditt mörker är redo att följa med dig vidare emot Nymånens silverljus? Och vad är inte redo än? Är du vän med dina inre skuggor? Är du rädd för mörkret? Det finns många frågor väl värda att ställa under tiden du skiftar fokus inåt under dessa dygn varje månad.

Ju tydligare svaren på dessa frågor tornar upp sig för vårt inre – ju enklare blir det att spinna hållbara planer när väl Nymånen nalkas. För i vårt mörker döljer sig både troll och vackra, magiska frön till väsen. Och är det något dessa två fenomen har gemensamt så är det behovet av att förr eller senare just få lyftas fram i ljuset;

Där troll spricker och frön växer.

Dags att omfamna ditt mörker för en stund. Vad ser du för ditt inre öga inatt?

Lägg en penna och papper bredvid sängen. Skriv ner om du vaknar med något tydligt i tanken.

Njut av natten. Och av sömnen.

Med värme & Klarhet

Anna


PS. Bilden högst upp i inlägget är ifrån min mån-fas-app: Deluxe Moon – som enkelt laddas ner gratis från appstore! Nattens måntips ♥ Godnatt.

6 reaktion på “Mörkermånen – En bortglömd månfas?

    • Jaha 🙂 På min står det bara Deluxe moon, men har haft den länge. Så kanske en ny uppdatering du har antar jag 🙂 Godnatt på dig <3

  1. Kan inte alls sova ikväll. Starka känslor i omlopp, vill inte ge sig av. Börjar bläddra i telefonen, snubblar på detta inlägg. ❤

    • Månöga <3 ..förstår dig. Kanske kan tanken på att det är helt i sin ordning att "känna" just nu.. kanske hjälpa <3 Kram och Godnatt/ Anna

  2. Sov bara 2 Tim inatt och fattade inte varför, hade ingen aning om månen men nu förstår jag,är det värre när man är våg?eftersom den är i vågens tecken?och tack för fin vägledning på tarotguiderna idag🙏❤

    • Tack själva fina du <3 Hm… värre vet jag inte. Enligt min uppfattning är det väldigt individuellt hur man påverkas av månens olika faser – beroende på vad man själv går igenom eller "fejsar" för tillfället. Bär man på mycket som är redo att lyftas upp i ljuset kan mörkermånen absolut vara en intensiv/känslig period – helt klart. Stor kram till dig Eva Maria / Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *