Förheksad / Förhäxad?

För några dagar sedan snubblade jag över ett gäng tidskrifters texter om den moderna häxans återkomst.

Lycklig i bröstet klickade jag mig in på den ena sidan efter den andra – men fastnade efter några klick i ett reportage publicerat av den frireligiösa tidskriften Dagen. En tidning jag minns väl att jag själv suttit och bläddrat i förr, under min moderna dansarutbildning på en skola ägd av pingströrelsen.

Frågan “Är du öppen för Jesus?”, minns jag att jag ställdes inför under inträdesprovets intervju till denna skola. “Självklart”, svarade jag och tänkte inte mer på det. För jag var ju.. och är än idag öppen inför alla. Självklart! Då allt för mig sedan barnsben har en eller annan viktigt mening och funktion i cirkeln av liv, sett från högre perspektiv i detta universum, som vi kallar för vårt.

Men det som jag ord för ord tog mig igenom i denna artikel, publicerad så sent som i maj 2017, fick håret att resa sig på underarmarna.


Tidningen Dagen 19.05.17

“För 350 år sedan brändes hon på bål.
Men i dag beskrivs häxan av många som ett ideal, en stark kvinna i harmoni med naturen som bejakar sin kropp och sin sexualitet. Dagen tittar närmare på häxans resa och lyssnar till kristna som varnar för fenomenet.”


Varnar för fenomenet? Vad händer? 2000-talet… hoho?

Efter en lång redogörelse för hur denna kvinnliga frihetssyn och symboliska praktik (baserad på den uråldriga information som numera även matchar allt fler vetenskapliga bevis) är en utmaning av mörkare karaktär – så intervjuas Linda Breakus, kvinnan bakom institutionen Häxans hus.


Tidningen Dagen 19.05.17

Varför tror du att människor vänder sig till dig i stället för till en präst eller pastor?

— Jag tror kanske att häxans väg inte ses som en religion, det är friare. Det handlar inte så mycket om en gud utan mer om individens egna upplevelser. Det kan också påverka att häxrörelsen drivs av kvinnor medan kyrkan fortfarande upplevs som lite mansdominerad.

Hur ser du själv på kyrkan?

— Jag ser på kyrkan som en fantastisk organisation som hjälper människor. Jag spenderar gärna mycket tid i kyrkan, för jag älskar människor som tror på något. Jag tror att kyrkan och häxan kan närma sig varandra, säger hon.”


Så Väl och Mjukt talat av Linda. Och ja – Varför kan vi inte helt enkelt bara få komma närmare? Varandra? Sänka våra religiösa och vetenskapliga garder – och mötas i acceptans och öppenhet.

Vi hör ju trots allt ihop ♥︎ Allihop. Vi är olika. JA – och allt är därmed som de ska.

Vi lever i ett sådant otroligt komplext universum där det främsta forskarna ständigt landar i samma konstaterande – rörande hur oerhört lite vi egentligen vet om oss själv och om vår omvärlds mysterier.

Kan vi inte bara låta denna ovisshet förena oss istället för tvärtom?

Att allt i grund och botten består av energi är vi ju alla, såväl forskare som religiösa anhängare, överens om. Att ändå de av oss som väljer att förstärka våra intentioner och önskningar genom praktiska ritualer vi väljer att kalla för MAGI – ska uppfattas som farligare/flummigare än alla som åker runt och föreläser om personlig utveckling och om hur vi bättre tillämpar kunskapen om mental träning i våra liv – är enbart galet.

För det är ju samma sak ♥

Olika sidor av samma mynt.

Olika vägar in till samma stad.

Ett träd har ju som känt rätt många grenar. Och det finns med andra ord SÅ många rätta vägar – jämfört med fel. Kan vi inte bara låta det få vara så?

Vissa resonerar bäst med ett gyllene krucifix framför sig, andra med en 5-uddig stjärna gjord av pinnar och bark under kudden.

Låt oss mötas ändå.

Låt oss komma närmare.

Varandra. ÄNDÅ.


Nymånens bön under min kolsvarta decemberhimmel lyder därför:

Älskade omvärld. Våga utmana rädslan för det just du upplever som normbrytande eller okänt.

Våga utmana rädslan som ber dig fördöma.

Våga vara nyfiken.

Våga komma närmare!

För behöver varandra.

Kanske nu – mer än någonsin förut.

Med värme, klarhet & kramar

Anna


Musiktips i natten ♥ Kram 


2 svar på ”Förheksad / Förhäxad?

  1. Älskar dig Anna! Du har så rätt varför kan vi inte bara bada i kärlek alla tillsammans och glädjas med varandra ❤️❤️❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *